Derinmavi Denizcilik Kursları nasıl kuruldu?

Derinmavi Denizcilik Kursları, uzun denizcilik geçmişine sahip olan bir ekip tarafından 2001 yılında faaliyete geçirildi. Kuruluş çalışmalarının başlaması ise 1999 yılına kadar gidiyor. Kursiyerlerine keyif verecek bir ortamı sağlamak ana dürtümüz oldu. Eğitim için gerekli araç-gerecin tamamlanması ve Milli Eğitim Bakanlığının izin ve onayının alınmasından sonra  Derinmavi Denizcilik Kursları, kendine ait bir mekanda, eğitim için en uygun şartlarda ve uzman bir eğitim kadrosu ile hizmet vermeye başladı.

Başarıyla sürdürülen ve binlerce amatör denizcinin yetiştirildiği yirmi yılı aşkın eğitim faaliyetlerinden sonra 2021 yılında pandemi sürecinin etkileri ve başka zorunlu nedenlerle sınıfta yüz yüze eğitimler sonlandırılarak uzaktan eğitim programları uygulanmaya başlandı. Böylece katılımcıların ders saatlerinde sınıfta bulunarak dersi izlemek yerine bulundukları ortamlardan sanal sınıfa katılmaları yeterli hale geldi. Bu durum Derinmavi'nin sadece Ankara'da değil Türkiye'nin hatta Avrupa'nın değişik şehirlerinde yaşayan denizseverlere ulaşabilmesine olanak verdi.

Ankara’da denizcilik kursu açma fikri nereden aklınıza geldi?

 Ekibimizin bazı üyeleri Ankara’da 1991 yılında ODTÜ Kürek ve Su Sporları Kulübünde başlatılan amatör denizci eğitim çalışmalarının odak noktasında bulunmuşlar ve eğitim faaliyetlerinde temel roller üstlenmişlerdi. Ankara ilginç bir şehirdir. Ankara’da eğitimli insan sayısının toplam nüfusa oranı yüksektir. Bunun sonucu olarak da Ankara’lıların hobileri vardır. Denizcilik de bu hobiler arasındadır. Türkiye’de kitle turizminin adından söz ettirmeye başladığı 1970 li yıllardan itibaren hangi deniz kıyısı kentine gitseniz orada Ankara’lılara rastlardınız. Belki de denizden uzak olduğu icin Ankara’lılar bu kadar seviyor ve özlüyorlar denizi.
Bu kadar denize meraklı olan insanlara kendi şehirlerinde hizmet vermek iyi bir fikir gibi geldi bize. Şimdi ise yanılmadığımızı görüyoruz. Zaman zaman "kaptanlık kursu" da denilen amatör denizci kurslarımıza hem uzaktan eğitim şeklinde çevrimiçi olarak, hem de dönem dönem ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik tesislerinde devam ediyoruz.

Hedef kitleniz kimlerdir?

Denize ilgi duyan herkes bizim hedef kitlemizdir. On altı yaşını bitirmiş olmak koşuluyla her yaştan, her meslekten insanlar amatör denizci olabilir. Yelken pratiği yapmak içinse bir yaş sınırı yoktur. İlle de tekne sahibi olmak gerekmez. Gerçi insan istedikten sonra iyi-kötü, kendisini denize çıkaracak bir tekne alabilir ama bu pek bilinmiyor. Yelkenciliğin bir ‘zengin sporu’ olduğu düşünülüyor. Oysa çok sınırlı olanaklarla da yelken yapmak mümkündür. Önemli olan bu denizcilik kültürünü almaktır. Amatör denizci, denize, tekneye, başka denizcilere ve genel olarak çevreye saygı duyan insan demektir. Amatör denizci sayısının artmasının ülkemiz denizleri için çok iyi olacağını düşünüyoruz. Tüm Türkiye’de hafta sonları denize çıkan yelkenli sayısı yalnızca İsviçre’nin Cenevre Gölü’nde hafta sonlarında göle açılan tekne sayısına yaklaştığında misyonumuzun bir bölümünü yerine getirmiş olduğumuzu düşünebiliriz.

Tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi denizde de kadın yelkenci sayısının artması etkinliklerin kalitesini yükseltir. O nedenle kadınları amatör denizci olmaları için özellikle yüreklendirmek istiyoruz.

Amatör denizci olmak isteyen bir aday ne yapmalı?

Derinmavi Denizcilik Merkezine başvurmalı. Tüm Türkiye'de sınavları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ilgili birimleri çevrimiçi olarak yapıyor. 

Bu belgeleri hazırlayan adaylar adına sınav başvurusu yapıyor ve onları çevrim içi sınavlara hazırlamaya başlıyoruz. Ankara’da Amatör Denizci Sınavı düzenli olarak açılıyor.  Kurslarımızı tamamlayan adayların hemen, taze bilgilerle sınava girme olanakları var. İnanıyoruz ki kursiyerlerimizin gösterdiği üstün başarıda onların denizi sevmeleri ve başarılı olmak için çalışmalarının yanısıra kurstaki arkadaşlık ortamı ve eğitimdeki yüksek kalite de rol oynuyor.

Amatör Denizci Belgesi nasıl bir belgedir? Bu belgeye sahip olan denizciler hangi tür tekneleri kullanabilirler?

Amatör Denizci Belgesi (ADB) ile 24 boyları 24 metreye kadar olan özel tekneler kullanılabiliyor. Belge, uluslararası geçerliğe sahip. Teknenin güvenlik donanımı elverişli ise, kaptan da yeterli deneyimi kazandığını düşünüyorsa, Dünya’nın bütün denizlerine yelken açabilir!

Başka eğitim programlarınız var mı?

Evet. Amatör Denizci Kursunu tamamlayıcı olarak GMDSS Kısa Mesafe Telsiz Operatör Kursumuz da var. Biliyorsunuz VHF telsiz artık tüm teknelerde bulunuyor. Bu durumda kaptanın ya da personelden bir kişinin telsiz operatör belgesi de olması gerekiyor. Bu kursu genelde Amatör Denizci Kursu’nun arkasından her dönem açıyoruz.

info@derinmavi.com.tr · +90 (312) 467 50 91· +90 532 351 35 17